Forum o tolerancji
Szefowa
Spalona żywcem
Opis:
Souad miała siedemnaście lat i była zakochana. W maleńkiej wiosce w Cisjordanii, gdzie mieszkała, kobiety są warte mniej niż zwierzęta domowe. Tam miłość przed ślubem to największa zbrodnia, dlatego szwagier dziewczyny oblał ją benzyną i podpalił. Jednak Souad przeżyła. Przeżyła by zerwać tabu milczenia wobec brutalnej praktyki "zbrodni honorowej", i napisać książkę będącą wstrząsającą opowieścią o jej życiu, ale i rozpaczliwym wołaniem o pomoc wszystkim narażonym na śmierć kobietom, ofiarom opacznie rozumianego "honoru".
Książka wzruszyła mnie do łez. Te kobiety są traktowane gorzej niż zwierzęta, a jednak mają odwagę żyć dalej i pełnić rolę istoty stworzonej do bardzo ciężkiej pracy za, którą i tak czeka je lanie. Teraz jeszcze bardziej doceniam swoją rodzinę i miejsce w którym się urodziłam...
Monika, masz może tą książkę? Bo po przeczytaniu opisu, myślę że chciałabym ją przeczytać...
Historia tej kobiety jest straszna...brak mi słów na głupotę tych ludzi którzy uważają honorowe morderstwa za coś normalnego...
Szefowa
Tenerife napisał:
Monika, masz może tą książkę? Bo po przeczytaniu opisu, myślę że chciałabym ją przeczytać...
Nie ma sprawy jak chcesz to przyjedź po nią
Ostatnio edytowany przez Monishka (2010-06-27 15:11:02)